Tuesday, August 23, 2011

Skepp ohoj!Jag skickade en fråga till Sjöhistoriska muséet och fick ett svar. Kul!

Förfrågan om Häggs tavla ”I lägervall”

Hej,

Tack för din förfrågan. Du har alldeles rätt i att texten på affischen inte stämmer om fartyget ska vara Gustav IV Adolf. I verket Svenska flottans historia där tavlan också återges har marindirektör Gustaf Halldin uppgett att tavlan föreställer just Gustav IV Adolf.  Den uppgift du har om skeppets namn kommer säkert därifrån. Detta fartyg sjösattes mycket riktigt 1799 och då var Gustav IV Adolf kung och inte Gustaf III (framgår ju också av fartygsnamnet).

Men i flera andra böcker där tavlan återges sägs ingenting om att fartyget skulle föreställa Gustav IV Adolf. I ett par av Eric Häggs böcker om sin far och i Christer Häggs bok om Jacob Hägg står istället att fartyget ska vara från Gustaf III:s tid. Det är alltså härifrån uppgiften kommit till texten på affischen.

Gustaf Halldin baserar sin uppgift på att den modell i Sjöhistoriska museet (föremålsnummer Ö 16) som Hägg troligen använt som förlaga till målningen tidigare har identifierats som Gustaf IV Adolf.  Historikern Jan Glete som gjort en stor genomgång av alla museets modeller har dock som ståndpunkt att det inte kan röra sig om Gustaf IV Adolf. Jag bifogar ett par sidor med hans slutsatser.

Det torde alltså vara så att uppgifterna om att fartyget på bilden, med utgångspunkt från modellen, föreställer ett fartyg från Gustaf den III:s tid och inte Gustav IV Adolf från 1799.

Jag hoppas att det här gav svar på din fråga.

Med vänlig hälsning


Malin Joakimson
Arkivarie / Archivist

4 comments:

Anonymous said...

Så trevligt att hon tog sig tid och svarade. Sådant gillas!

kloktok said...

Kan bara instämma i Znogges kommentar! :-)
Ha det gött!
Fridens liljor

Pinglan said...

Vad roligt att du fick ett svar! Intressanta fakta om skeppet.

Önskar dig en härlig dag!

Anonymous said...

Men finnes det noe bilde/maleri av Gustav IV Adolf?