Tuesday, August 30, 2011

Blodriskor


Hittade fina blodriskor nu på skogspromenaden. Tog med några till kvällsmackor. Jättegod svamp tycker jag

En ros på graven


Vi var på kyrkogården igår och tittade till Rickards grav (han dog i maj 90 år gammal) En ros blommade.

Sunday, August 28, 2011

Spännande kvällslitteratur

Forsätter att regna

Nu har det kommit ca 45 mm under ca 20 timmar och det fortsätter. Just nu är det i alla fall ingen åska så man  törs sitta vid datorn och kanske kolla lite sen på friidrotts-VM också.


Men varför klaga? Orkanen Irene ställer till med elände i New York se jag.Stackars människor!



Saturday, August 27, 2011

Åska och regn

Det blev ingen svamppromenad idag. Åska och regn gör att det blir inomhusaktiviteter istället. 27 mm regn idag och det är inte slut än tror jag.



Nya Gatewayen och bredbandet fungerar bra.Det är via det jag bloggar här. Även trådlöst. däremot har jag inte fått igång bredbandstelefonin ännu. Och just nu är Telias kundtjänst överbelastad. Troligen pga åskan. Jag ska testa i morgon istället.


Svamp

Det ska bli 28 grader varmt idag enligt SMHI. Efter allt regn borde det bli mycket svamp nu i skogen och kanske blir det en skogsrunda. Kantareller har jag plockat och ätit så det räcker och blir över men det skulle vara kul om det fanns lite Karl-Johan, smörsoppar och annat. Och gärna nån Blodriska som inte är för maskäten. Den sistnämnda svampen är en av mina favoriter.



Jag har fått ett nytt modem för bredband och telefon som ska installeras idag. Det är ett abonnemang som är en kombination av båda tjänsterna. Det ska bli billigare än den lösningen jag har haft förut. Återstår nu att få allt att fungera igen efter omstarten och det är ju ingen självklarhet när det gäller sånt här. Det blir säkert några  samtal till Kundtjänst innan det fungerar. Tur att man har mobiltelefon och Ipad om det skulle strula mycket.

Jag försöker få lite fart på min engelskspråkiga blogg men det går lite trögt. Hinner inte riktigt med den just nu. Men en o annan besökare hittar i alla fall dit och kommenterar. Testar med ett nytt inlägg där idag

Thursday, August 25, 2011

Naturens underverk


en Dahlia som en av mina arbetskamrater tog med till jobbet. Visst är det häftigt?

Bra norsk författare


Anne B Ragde är mest känd för sin triologi om syskon på gården Neshov som börjar med boken Berlinerpopplarna. Dom har böckerna har också filmats och visats på svensk tv.Hennes böcker är ganska svarta men mycket välskrivna och fängslande.

Just nu har jag läst boken Arseniktornet som kom ut år 2001. Faktiskt före Berlinerpopplarna.

Och så slutar Steve Jobs skaparen av Apple. Troligen den störst IT-visionären av dom alla. slår Bill Gates tycker jag.

Tuesday, August 23, 2011

Skepp ohoj!



Jag skickade en fråga till Sjöhistoriska muséet och fick ett svar. Kul!

Förfrågan om Häggs tavla ”I lägervall”

Hej,

Tack för din förfrågan. Du har alldeles rätt i att texten på affischen inte stämmer om fartyget ska vara Gustav IV Adolf. I verket Svenska flottans historia där tavlan också återges har marindirektör Gustaf Halldin uppgett att tavlan föreställer just Gustav IV Adolf.  Den uppgift du har om skeppets namn kommer säkert därifrån. Detta fartyg sjösattes mycket riktigt 1799 och då var Gustav IV Adolf kung och inte Gustaf III (framgår ju också av fartygsnamnet).

Men i flera andra böcker där tavlan återges sägs ingenting om att fartyget skulle föreställa Gustav IV Adolf. I ett par av Eric Häggs böcker om sin far och i Christer Häggs bok om Jacob Hägg står istället att fartyget ska vara från Gustaf III:s tid. Det är alltså härifrån uppgiften kommit till texten på affischen.

Gustaf Halldin baserar sin uppgift på att den modell i Sjöhistoriska museet (föremålsnummer Ö 16) som Hägg troligen använt som förlaga till målningen tidigare har identifierats som Gustaf IV Adolf.  Historikern Jan Glete som gjort en stor genomgång av alla museets modeller har dock som ståndpunkt att det inte kan röra sig om Gustaf IV Adolf. Jag bifogar ett par sidor med hans slutsatser.

Det torde alltså vara så att uppgifterna om att fartyget på bilden, med utgångspunkt från modellen, föreställer ett fartyg från Gustaf den III:s tid och inte Gustav IV Adolf från 1799.

Jag hoppas att det här gav svar på din fråga.

Med vänlig hälsning


Malin Joakimson
Arkivarie / Archivist

Monday, August 22, 2011

Utsikt från frukostbordet


Sitter och dricker kaffe och tittar på takåsarna utanför fönstret i övernattningslägenheten. Lyssnar på nyheterna och är bekymrad över utvecklingen i Libyen. Ännu verkar det var långt ifrån över med inbördeskriget. Hoppas att det snart blir ett slut så folk där kan börja leva ett någorlunda vanligt liv.

Kvällspromenad i sista solstrålarna

Dags att börja jobba igen...


Det har varit skönt att ha semester men det känns OK att börja jobba igen. Nu återstår lite drygt 4 månader innan jag går i pension och det är ju överkomligt.

Saturday, August 20, 2011

Dags att köpa lott igen

Jag hittade mitt livs första 4-klöver förra sommaren. Idag var det dags igen. Fann denna på skogspromenaden. Dags att köpa lott? eller kanske satsa på Harry.





Black

Jag har äntligen lärt mig att dricka mitt kaffe utan socker. Det blir alldeles tillräckligt med sötma ändå. Oftast blir det svart men jag dricker mer o mer Cappucino . Jag har också skaffat en bryggare hemma nu så jag kan skumma mjölken och göra det hemma om jag vill.


Stockrosor är en av mina favoritblommor och bäst gillar jag den svarta.


Det har kommit 30 mm regn senaste dygnet och det håller fortfarande på. "Jag drömmer om Italien..Italiens sköna land..." I oktober bär det iväg dit nästa gång. Treviso, Venedig m fl ställen skall besökas.


Kollade på filmen Kitty I Hollywood igår på TV3. Huvudrollen spelades av Emma Roberts. Mycket nostalgi för den som har läst Kitty-böckerna. Och vem har inte det....


Läs mer om Kitty i Annas blogg. HÄR





Friday, August 19, 2011

Vandring i Skåne

Även denna sommar blev det en vandring i Söderåsens naturreservat i Skåne. Denna gång mestadels nere i den djupa ravinen. Men det blev en del klivande upp och ner i de branta sluttningarna också. Vi var ute ett par timmar totalt. Sen smakade det bra med mat på resturangen vid "Campen" Skäralid.




Idag är det sista semesterdagen. Eftersom SMHI har lovat regn så hade vi tänkt ägna en del av dagen till att köra iväg med skräp till återvinningen.

Och så lyckades jag lista ut vad det var för fruktträd i grannens trädgård. Hon hade tagit bort ett gammalt plommonträd som var risigt och där kom nya buskar med en frukt som hon inte kände igen. Det var Körsbärsplommon. Används ofta för att ympa plommon på så det är "moderträdet" som kommit upp när hon tog upp plommonträdet. Frukten är ätbar men smakar inte mycket tycker jag.


Trevlig helg!

Wednesday, August 17, 2011

Märkligt bokfynd

Mina deckare finner vägen till bokhyllan hemma på olika sätt. Idag fick jag hem ett riktigt fynd på ett minst sagt märkligt sätt. Jag har flera av Craig Rices (egentligen Georgiana Ann Randolph Walker Craig), böcker i bokhyllan i Svenska översättningar. Jag gillar denna amerikanska författarinna vars böcker utspelar sig i 40-talets USA.


Jag blev därför glad när jag fann nedanstående The Lucky Stiff i bokhyllan för deckare på engelska på biblioteket. Men jag blev förbryllad när jag skulle försöka låna den och upptäckte att den saknade EAN-kod. När jag frågade i informationen konstaterade bibliotekarien att det inte var deras bok. "Ta me den hem" sa hon glatt. Vilket jag alltså gjorde.




Jag har boken i svensk översättning sen tidigare. Den heter då Lik förbannat.



Aronia Massor med C-vitamin

Att samla på upplevelser

Vi samlar på bra fikaställen runt om i landet.Exempel på några av dom finns på länken nedan. Några som vi besökte nu under semestern var Vintervikens trädgårdar som ligger på Aspudden i Stockholm, Bialitt nära Söderåsen i Skåne och Esters the- och kaffehandel på Folkungagatan. Se bilder nedan.

HÄR FINNS TIPS PÅ BRA FIKA-STÄLLEN









HÄR FINNS TIPS PÅ BRA FIKA-STÄLLEN

Tuesday, August 16, 2011

Ny deckare i september på TV

Enligt Ann Cleeves hemsida så skall dramatiseringen av hennes Vera Stanhope-böcker visas på svensk TV med början i september 2011. Jag har inte lyckats googla fram i vilken kanal. Författarinnan är mest känd för sina svit Shetlandskvartetten. (Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft och Blå gryning) Jag har efter att ha läst dessa fyra böcker också upptäckt serien om den lilla knubbiga polisen Vera Stanhope. Nu har jag just fått Dolda Djup som kom ut år 2007 från biblioteket.


En av fördelarna med Stockholm är att det finns så mycket vatten och grönska i stan. Och vilda djur finns inte bara på Skansen. Detta vackra rådjur fotade jag nära ett bostadsområde på Aspudden.


Agneta skriver om en westernbok med en huvudperson som heter Slade i en kommentar hos mig. Visst minns jag dom böckerna! Han hette Walt Slade och var en Texas Ranger.Författare var Leslie Scott som hade flera psedunymer. (Jackson Cole, Bradford Scott) I samma serie kom sen Bill och Ben-böckerna som nog är mer kända. Väcker nostalgi men tillhör väl knappast böcker man skulle ha nån behållning av att läsa nu som vuxen.

Sunday, August 14, 2011

Krusbärssylt

Jag har kokat Krusbärssylt / Marmelad. Hoppas att det ska smaka gott på mackorna till morronkaffet.
I morgon ska vi titta till nya lägenheten i Årjäng. Tre bostäder på två vuxna ska väl räcka? Blir så med villan, farmen och nu lägenheten. Man blir lite splittrad minst sagt.


Saturday, August 13, 2011

Snyggt omslag ?

Man tänker knappt på att James Bond-filmerna också  är baserade på böcker. Ian Fleming skrev The Man with the Golden Gun år 1965 och den gavs ut i Svensk översättning samma år.

Jag köpte boken nu i Skåne i ett antikvariat och ser nu också att det är min fasters man, Mons Mossner, som gjort översättningen. Har förstås sett filmen med Roger Moore som agent 007 men inte läst boken förut.

Illustrationen är gjord av Hans Arnold. Det ser man direkt. Han är helt suverän.


Som vanligt har det blivit en hel del trevliga kafé-besök under semestern. Det hör till men nu är det nog dags att börja dra ner på fikat om jag inte ska behöva byta ut hela garderoben.


Friday, August 12, 2011

Home sweet home

Borta bra men Karlstad bäst. En härlig semester i Skåne och Stockholm har vi dock haft. Massor med foton förstås som vanligt. Särskilt nöjd är jag med detta från Östra Kareby i Skåne. Visst är det väl läckert med profilerna av hararna mot solnedgången?



Jag köpte en Edmund Crispin-deckare på loppis som jag har läst förut men det var längesen.Den heter Den som sig i leken ger. Hans bästa bok är annars The Moving Toyshop Lik i leksaksbod heter den på Svenska och är verkligen läsvärd.


Thursday, August 11, 2011

Bye bye Stockholm


Dags att lämna Stockholm för den här gången Det får bli med bil även om det skulle vara mysigt att glida hemåt i en luftballong.

Fika i mysig the-affär


Tur att man kan ladda kolhydrater med jämna mellanrum. Mysig the och kaffeaffär på Folkungagatan där man också kunde fika på plats. Jag drack gott Brasilianskt kaffe.

Wednesday, August 10, 2011

Katten vilken deckare


Författaren Rita Mae Brown har skrivit flera deckare där en katt spelar en av huvudrollerna. Tidningen Vi nämnde den i sist senaste nummer och jag är nyfiken. Nån som har läst nån av böckerna? Jag ska se om jag kan hitta den nånstans.

Nu blir kvällarna mörka o sena....

Vinterviken i Stockholm


Det som är fint i Stockholm tycker jag är att det finns vatten överallt. Som här i Vinterviken där man kan bada i Mälaren

Tuesday, August 09, 2011

Stockholm Örnsberg


Nu fortsätter semestern i Stockholm. Använde gps:n i IPad för första gången för att hitta till rätt adress

Promenad i Motala

Promenaderna består men omgivningarna växlar. Skåneslätten på söndag,Smålandsskogen i förrgår och Motala igår. Idag blir det Stockholm

Monday, August 08, 2011

En röd liten stuga i Småland


På väg från Skåneslätten till Stockholm har vi stannat till hos goda vänner i Småland. Skillnad på natur! Båda fina men på helt olika sätt

Saturday, August 06, 2011

Anne på vadå?


Nån som har hört talas om Anne på Gröntorpa? Det är faktiskt den mer kända Anne på Grönkulla men i en tidig översättning av Aslög Davidsson. Originalet av L.M Montgomery heter Anne of Green Gables.

Gröntorpa låter inte inte lika bra som Grönkulla kan man tycka men visst är det kul? Green Gables betyder egentligen gröna gavlar så visst är det huset som är grönt och inte tomten som Grönkulla antyder. Så Aslög Davidssons översättning är på sätt och vis närmare originalet.

Friday, August 05, 2011

Sista promenaden för i sommar på skåneslätten


Jag älskar mina skogspromenader i Värmland men visst kommer jag att sakna morgonpromenaderna på Skåneslätten i Östra Kareby

Nästa vecka blir det långpromenader i kungliga huvudstaden istället. Det skall nog gå att hitta trevliga rundor där också.

Pengarna i madrassen


Ni har väl pengarna i madrassen? Ni som har nåra..... Börserna är i fritt fall och aktier är inte nån höjdare just nu. Småspararna säljer i desperation. Men har ni funderat över vilka det är som köper? För det köps ju exakt lika många aktier som det säljs. Jag tror att det är större placerare som passar på att köpa nu när det är billigt.

Varför det har blivit så här kan man alltid spekulera över. Jag anser att USA bär en stor del av skulden. Såväl republikaner som demokrater har hanterat budgetfrågan sanslöst illa och spätt på oron i världsekonomin. EMU-samarbetet i Europa har fungerat värre än man kunnat föreställa sig.....och jag kunde föreställa mig en hel del.


Första semesterveckan har bjudit på riktigt varmt och soligtväder. Nu på fredag morgon så är det mulet och ett lätt regn. Stämmer med väderprognosen och vi är inriktade på mestadels inomhusaktiviteter idag. Räknar med att det blir en hel del loppis, antikt och antikvariat. Läge för nya fynd!

Thursday, August 04, 2011

Citadellet Landskrona

Har lyckats mobilblogga från IPad förut. Detta var första försöket från Iphone